Danish Design Award Individual Vindere. Vinderne af Better Work, Daily Life og Feel Good Awards - hér sammen med HKH Kronprins Frederik, som overrakte priserne. Foto kreditering: Agnete Schlichtkrull

 

I kategorien Feel Good vandt Den Erhvervsdrivende Fond Blindes Arbejde og Rosa Tolnov Clausen med designløsningen H.O.W. - Hands On Woven En taktil værktøjskasse, der gør det muligt at inddrage blinde vævere som med-designere og opfordrer os til at ’se med fingrene’, opleve verden gennem en andens perspektiv og oversætter den blinde vævers oplevelse for os.

Billedet viser selve spindeprocessen af garnerne. De tre indsatte billeder viser produktionsprocessen. Råulden leveres til Henrichsens Uldspinderi fra bl.a. New Zealand. Derefter kartes ulden. Det vil sige at den bliver redt ud og fin fordelt. Til sidst tvindes garnet, hvorefter det kan farves i den ønskede farve.

 

H.O.W. puderne er håndvævede og resultatet af en tidkrævende arbejdsproces. De er hver især skabt med stor omhu af dygtige håndværkere. Derfor har det været vigtigt at identificere samarbejdspartnere, der kunne levere materialer af samme høje kvalitet.

Billedet viser logoer fra 15. Juni Fonden, Ernst og Vibeke Husmands Fond og Statens Kunstfond. Derudover er der skrevet Blindestøtte Fond, der også har bakket op om projektet.

 

Tak til 15. Juni Fonden, Blindes Støttefond, Ernst og Vibeke Husmans Fond og Statens Kunstfond for opbakningen til H.O.W.

Billede 1. Tina Wibe ved H.O.W. væven i Købehavn. Tina væver alle de forskellige bindinger fra H.O.W. værktøjskassen igennem. Undervejs korrigerer hun trampe rytmen og møderne mellem bindingerne, så arbejdsgangen og formidlingen heraf er logisk for væverne.

 

Den nye H.O.W. værkstøjskasse består af fem forskellige vævebindinger, som væverne kan vælge imellem og kombinere i en valgfri komposition.
 Blinde vævere bruger følesansen og den vævetekniske kunnen i denne proces. Svagsynede vævere supplerer følesans og væveteknik med restsyn.

Billede 1.

 

Anne Marie Pinder, der er væver hos Blindes Arbejde, skulle i juli 2015 i gang med at designe og væve tekstilet til sin første H.O.W. pude med udgangspunkt i den nye værktøjskasse.
 Billede 1. viser, hvordan Anne Marie mærker med fingerspidserne på en af de allerede eksisterende H.O.W. puder. På den måde forholder Anne Marie sig til bindingerne og kompositionen gennem følesansen.

Billede 1. To mønstrede perlekraver fotograferet tæt på. Perlerne er gule, grønne, blå, røde, sorte og hvide.

 

Da væveren Anne Marie mærkede vævemønstrene i H.O.W. tekstilerne, bemærkede hun hvordan strukturen minder om grønlandske perlemønstre. Og ligheden er faktisk slående.